Ga naar de inhoud

Afschaffing ambtenarenstatus in Nederland – evalueer tijdig de rechtspositie van uw medewerkers!

Bent u werkzaam op de personeelsafdeling van een openbare universiteit of een openbare universitair medisch centrum? En heeft u medewerkers die grensoverschrijdend werken? Evalueer dan tijdig of zij vanaf 1 januari a.s. nog wel in hetzelfde land sociaal verzekerd zijn! Op die datum wordt nl. de Wnra (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren) ingevoerd. Hierdoor verliezen de genoemde medewerkers hun ambtenarenstatus met ingang van 1 januari 2020. Dit met de bedoeling om hen in dezelfde rechtspositie te brengen als het personeel van bijzondere universiteiten en bijzondere universitaire medische centra.

Wanneer moet u actie ondernemen?

Werkt u voor een openbare universiteit of een openbaar universitair medisch centrum in Nederland? En heeft u collega’s of medewerkers die woonachtig zijn in het buitenland? Of die geheel of ten dele ook nog in het buitenland werkzaam zijn? Of allebei? Dan kan het zijn dat deze niet langer sociaal verzekerd zijn in Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat de aanwijsregels voor ambtenaren uit Verordening (EG) 883/2004, die de toepasselijke sociale zekerheid bij grensoverschrijdende tewerkstelling regelt, niet langer onverkort kunnen worden toegepast.

Wat betekent dit concreet?

Dat er voortaan voor sommige medewerkers sociale zekerheidspremies zullen moeten worden berekend en afgedragen in het buitenland, terwijl u dit vroeger deed in Nederland (werkland). U moet in zo’n geval ook voor deze medewerkers een salarisadministratie in het buitenland opstarten. Vaak zal dit in geval van een buitenlandse werknemer het land zijn waar de betreffende werknemer woont.

Wat kunt u doen?

Wij raden u aan voor iedere medewerker uit het buitenland of die in het buitenland werkt na te gaan in welk land deze met ingang van 1 januari 2020 sociaal verzekerd is. Desgewenst kan Interfisc dit onderzoek voor u uitvoeren.

Deze wijziging dient u vervolgens te verwerken in uw salarisadministratie, zodat u ook na 1 januari 2020 een correcte loonaangifte kunt indienen en uw medewerkers meteen een correcte loonstrook ontvangen.

Zijn uw werknemers vanaf 1 januari 2020 in een ander land sociaal verzekerd?

Dan moeten er dus vanaf dat moment in dat specifieke land sociale zekerheidspremies worden afgedragen. Wij zetten graag een eigen salarisadministratie voor u op in België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk of Italië. Klik hier voor meer informatie hierover.

Wilt u meer weten?

Heeft u hulp nodig bij het inventariseren van de consequenties voor uw medewerkers? Of bij het verwerken van een buitenlands sociaal verzekeringsstelsel in uw Nederlandse salarisadministratie? In beide gevallen zijn wij u graag van dienst. Naast een advies op maat is het ook mogelijk om voor uw HR- of personeelsafdeling een workshop op locatie te geven, waarin wij de regels op een rij zetten.  Zodat u na afloop weet of er voor u iets verandert. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.