Meteen naar de inhoud

Internationale tewerkstelling

Internationale tewerkstelling & detachering, hoe zit dat?

Wij adviseren u over de mogelijkheden en brengen de gevolgen voor werkgever én werknemer in kaart.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Welke regels zijn van toepassing?

Grofweg heeft u te maken met een drietal aandachtsgebieden. Voor elk aandachtsgebied gelden aparte regels, waaraan u uw loonadministratie & personeelsdossiers moet toetsen wanneer uw personeel in het buitenland werkt:

Wat kan er mis gaan?

Te vaak komt een verkeerde afdracht van belastingen of premies pas aan het licht wanneer het te laat is. Bijvoorbeeld als een werknemer een uitkering nodig heeft of bij belastingcontroles. Met correcties & boetes tot gevolg en natuurlijk financiële problemen voor de werknemer.

Daarnaast controleren veel landen actief of buitenlandse werknemers en hun werkgevers aan alle verplichtingen voldoen. Als er bijvoorbeeld niet aan de meldingsplicht voldaan is, kan de lokale inspectie boetes opleggen of andere (soms zelf strafrechtelijke) maatregelen treffen. Houdt u er tot slot rekening mee dat op grond van internationale belastingverdragen landen onderling informatie mogen uitwisselen. En dat in de praktijk ook doen.

Hoe voorkomt u problemen?

Elke situatie is anders! Het is dus belangrijk om voor elke werknemer die in het buitenland werkt op voorhand in kaart te brengen welke regels van toepassing zijn. Let op: het is niet vanzelfsprekend dat de belastingen en de premies in één en hetzelfde land afgedragen moeten worden.

Veel voorkomende situaties:

 • Géén belasting- of premieplicht maar wél meldingsplicht
  Soms hoeft u géén belasting of premies te betalen maar moet u wel een officiële melding indienen in het buitenland. Dit is soms van toepassing bij detachering, zelfs wanneer uw medewerkers maar een paar dagen in het buitenland gaan werken!
 • Belastingplicht in het buitenland vanaf de eerste werkdag
  In bijzondere situaties kan al vanaf de eerste werkdag belastingplicht ontstaan in het buitenland. Al is dat vaak niet zo op grond van de zogenaamde 183-dagen regel.
 • Belasting in het ene en premies in het andere land
  Een werknemer is in het ene land verzekerd maar moet in het andere land belasting betalen (ook wel grensarbeiderschap genoemd).
 • Split salary
  Over het salaris van een werknemer wordt in meerdere landen belasting afgedragen.

Aan de slag!

Hieronder kunt u onze factsheets Personeel in het buitenland downloaden, met informatie over regelgeving, loonkosten en administratie in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en België. Leest u de informatie liever in het Frans, Engels of Duits? Klik hier om de factsheets te downloaden in een taal naar keuze.

In welke situatie van internationale tewerkstelling u ook verkeert, er rijzen altijd wel vragen over welke regels er van toepassing zijn en welke consequenties de internationale tewerkstelling heeft voor de personeelsadministratie. Maak een keuze uit onderstaande thema’s om daar meer over te lezen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.