Ga naar de inhoud

Detachering en terbeschikkingstelling van werknemers in België

Detachering en terbeschikkingstelling van werknemers in België

Wilt u uw personeel detacheren naar België? Of heeft u Belgische werknemers in dienst die u uitleent aan derden? Houdt u er dan rekening mee dat dit land, in vergelijking met de buurlanden (waaronder Nederland), zeer strenge regels hanteert op dit gebied. Er geldt zelfs een principieel verbod op terbeschikkingstelling van werknemers (ook wel uitlening van personeel of detachering genoemd), waarop slechts enkele uitzonderingen gelden.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Wat houdt het verbod op terbeschikkingstelling in?

Het verbod heeft betrekking op:

  • het ter beschikking stellen van werknemers aan een derde persoon (de gebruiker)
  • die gebruik maakt van de diensten van deze werknemers en
  • die over hen (een deel van) het gezag uitoefent dat normaal door de werkgever van de uitgeleende werknemers wordt uitgeoefend

Het verbod op terbeschikkingstelling van werknemers is niet van toepassing op uitzendbureaus, echter geldt voor hen een vergunningplicht met vrij strenge voorwaarden (Onder)aanneming van werk, waarbij werknemers in een ander bedrijf bepaalde werken of diensten uitvoeren voor rekening en in opdracht van hun eigen werkgever, is niet verboden, maar let op!

Terbeschikkingstelling of (onder)aanneming?

In de praktijk is het soms lastig vast te stellen of van terbeschikkingstelling sprake is of van (onder)aanneming. Belangrijk is daarbij wie instructies geeft aan de betrokken werknemers en over welke onderwerpen:

Veiligheid en welzijn op de werf:

Het naleven door een derde van verplichtingen inzake veiligheid en welzijn op het werk kan op zich niet worden beschouwd als een (gedeeltelijke) uitoefening van het werkgeversgezag. Er is dus geen sprake van een verboden terbeschikkingstelling, wanneer een derde gebruiker aan werknemers van een andere werkgever op dit vlak instructies geeft.

Andere aspecten:

Voor zaken die niets te maken hebben met veiligheid en gezondheid op de werf (alle andere gevallen dus), gelden de volgende regels:

  • Werkgever en gebruiker moeten een schriftelijke overeenkomst met elkaar aangaan
  • Hierin moet u specifiek vermelden welke instructies (met uitzondering dus van instructies die betrekking hebben op veiligheid en welzijn) de opdrachtgever aan betrokken werknemer(s) mag geven
  • De feitelijke organisatie en uitvoering van de opdracht moeten volledig conform de vermeldingen in de overeenkomst verlopen
  • De instructiemogelijkheden die in feite en blijkens de overeenkomst aan de opdrachtgever worden gegeven, mogen geen dermate grote omvang hebben dat het werkgeversgezag op die manier wordt uitgehold

Wat kan er misgaan?

Leeft u één of meerdere van deze voorwaarden niet of onvoldoende na, dan bent u dus in overtreding. De sociale inspectie kan de tussen partijen afgesloten overeenkomst nauwkeurig tegen het licht houden en toetsen aan de feitelijke situatie én ook omgekeerd. Dit zal in de praktijk vermoedelijk weinig problemen opleveren. De laatste voorwaarde daarentegen kan wel wat meer aanleiding geven tot interpretatie en discussie, aangezien hier niet echt een duidelijk kwantitatief of kwalitatief criterium geldt: in welke mate is het werkgeversgezag dermate uitgehold dat er inderdaad sprake is van een verboden terbeschikkingstelling?

Voorkom problemen!

Bevindt u zich in een situatie van detachering, terbeschikkingstelling of (onder)aanneming in België? Neemt u dan op voorhand contact met ons op om te voorkomen dat u in de problemen komt. Desgewenst adviseren wij u bij het beoordelen van uw specifieke situatie, of bij het opstellen van een passende overeenkomst.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.