Meteen naar de inhoud

Ontstaansgeschiedenis

Oorsprong

Interfisc is een van oorsprong Belgisch familiebedrijf, gespecialiseerd in het uitvoeren van internationale personeelszaken & salarisadministraties. Wij zijn in 1972 opgericht door wijlen Robert A.E. Mahieu (3 oktober 1937 – 21 maart 2013), destijds adjunct-directeur van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Nederland. Vóór die tijd maakten veel Belgische exporteurs gebruik van Nederlandse handelsagenten en groothandelaren. Deze werden echter steeds vaker vervangen door vertegenwoordigers in loondienst. Het administreren van deze dienstverbanden was in die tijd geen vanzelfsprekendheid, want in tegenstelling tot België kent Nederland geen sociale secretariaten. Ook de Nederlandse Belastingdienst wist niet zo goed hoe deze groep te behandelen. Om deze reden is toen door de heer Mahieu “Bureau Interfisc” opgericht: het eerste Belgische sociaal secretariaat in Nederland.

Nassaulaan 13, 16 Den Haag, Nederland

Er moest echter ook een oudedagsvoorziening getroffen worden voor de vertegenwoordigers, evenals arbeidsongeschiktheidsregelingen, een lease-auto, een tankpas en ga zo maar door. Zaken die voor een onderneming zonder vestiging in Nederland niet vanzelfsprekend waren (en dat overigens vandaag de dag nog steeds niet zijn, ware het niet dat Interfisc voor veel problemen een praktische oplossing paraat heeft!). In de loop der jaren werd het dienstenpakket op die manier behoorlijk uitgebreid teneinde het de buitenlandse werkgevers zo gemakkelijk mogelijk te maken.

In 1996 is Interfisc volledig op eigen krachten verdergegaan, om in relatief korte tijd uit te groeien naar een team van ruim 40 medewerkers, internationaal.

De periode 1962 – 2007 is uitgebreid en kleurrijk omschreven in de hierna opgenomen persoonlijke bijdrage van de oprichter zelf.

Na het overlijden van Robert Mahieu op 21 maart 2013 werd het bedrijf Interfisc voortgezet door zijn echtgenote Willy Mahieu-Scholte (9 maart 1946 – 20 juli 2016). Wij hebben het aan haar te danken dat Interfisc als familiebedrijf, ook na het overlijden van haar oprichter, kon voortbestaan. Daarnaast heeft zij ervoor gezorgd dat het oorspronkelijke Interfisc gedachtengoed niet verloren ging en zelfs verankerd werd in het hedendaagse bedrijf Interfisc, waar wij allemaal trots op zijn.

Vandaag de dag is het bedrijf Interfisc nog altijd in handen van de familie Mahieu, die het bestuur heeft toevertrouwd aan André Hamulyák, sinds 1994 werkzaam bij Interfisc. Wij beschikken over een hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit onze visie zoeken wij altijd naar mogelijkheden om een verdere expansie te realiseren. In de verschillende vestigingen verwerken we de salarisadministraties van werknemers werkzaam in Nederland én in genoemde buurlanden, alsmede Frankrijk. Interfisc heeft zich bovendien ontwikkeld tot expert in grensoverschrijdende salarisadministraties, waarbij niet alleen de inhoudingen in verschillende landen worden berekend en afgedragen, maar ook daadwerkelijk op de loonstrook worden geïntegreerd!

Knelpunten in grensoverschrijdende arbeid signaleren en oplossen

Dankzij haar oorsprong heeft Interfisc veel ervaring opgedaan in het signaleren van knelpunten bij grensoverschrijdende arbeid. Hierbij werd het vinden van praktische oplossingen een tweede natuur.

Ter illustratie twee voorbeelden.

Al in 1996 hebben wij er voor gezorgd dat de dubbele afdracht van premies, in het kader van de sociaal-sectorale regelingen in Nederland, werd teruggedraaid. Deze werden namelijk plotseling door Nederland van toepassing verklaard op de Belgische arbeiders van onze Belgische cliënten, die op grote bouwwerven in Nederland werkten. Hiermee werd voorkomen dat de kostencalculaties voor de betreffende projecten in Nederland opeens véél hoger uitvielen.

Daarnaast heeft Interfisc ervoor gezorgd dat de ‘Deutsche Rentenversicherung’ na een jarenlange procedure het standpunt van Interfisc heeft overgenomen. Als gevolg hiervan zijn bedrijven zonder feitelijke vestiging in Duitsland vrijgesteld van de afdracht van de zogenoemde ‘Insolvenzgeldumlage’. De Duitse, of onder voorwaarden in Duitsland werkzame personeelsleden, behouden echter wel hun aanspraak op ‘Insolvenzgeld’. Kortom, een forse besparing op de loonkosten en administratieve lasten voor ondernemingen werkzaam in Duitsland.

“Al snel werd duidelijk dat een loonstrook alléén niet voldoende was, er kwam veel meer bij kijken”

Nassaulaan 19, Den Haag, Nederland

Werken in het buitenland mogelijk maken

Onze kennis en expertise delen wij o.a. door deelname aan de ronde Tafel bijeenkomsten van het EURES-netwerk, zowel in Nederlands-Belgisch als in Nederlands-Duits verband. Daarnaast vallen wij als payrollprovider voor buitenlandse werkgevers met personeel in Nederland als eerste onder het ‘horizontaal toezicht’ van de Belastingdienst Buitenland. Dit maakt dat wij eventuele knelpunten in de salarisadministratie snel kunnen aankaarten bij en bespreken met deze Belastingdienst.

Zo behartigen wij de belangen van werkgevers met werknemers die grensoverschrijdend werkzaam zijn. Ons doel is hierbij steeds grensoverschrijdende dienstverbanden te faciliteren door partijen correct te adviseren. Wij begeleiden hen bij het maken van keuzes op het gebied van grensoverschrijdende sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht, welzijn en gezondheid en compensation & benefits. Hierdoor worden de juiste premies en belastingen in het juiste land afgedragen en ontstaat er een ‘win-win-win-situatie’ voor zowel de werknemer, de werkgever als de respectievelijke overheden.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.