Twee jaar ziekte – einde slapend dienstverband in zicht
Maar wat gebeurt er na afloop van de periode van twee jaar ziekte?
Na twee jaar ziekte komt de werknemer in feite bij de ziektekas terecht die gaat beoordelen of werkgever en werknemer genoeg hebben gedaan aan hun re-integratieverplichtingen. Is dat niet het geval, dan loopt de werkgever het risico op een loonsanctie. Dit betekent een risico om nog (maximaal) één jaar lang het loon te moeten doorbetalen, dus bovenop de periode van twee jaar ziekte.
Heeft de werkgever met behulp van de arbodienst het re-integratiedossier wél goed op orde, dan zal de werknemer na twee jaar recht hebben op een uitkering uit de ziektekas. Dit betekent echter nog niet dat daarmee het dienstverband ten einde is gekomen, dat loopt gewoon door. De werkgever heeft de mogelijkheid om een procedure op te starten om aan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) toestemming te vragen het dienstverband te mogen opzeggen. Het UWV zal die toestemming verlenen als niet waarschijnlijk is dat de werknemer binnen 26 weken weer zijn werkzaamheden – al dan niet in aangepaste vorm – kan verrichten. Met die toestemming kan de werkgever vervolgens het dienstverband formeel beëindigen.
Transitievergoeding bij einde dienstverband na twee jaar ziekte
Compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers
Recente uitspraak Hoge Raad
Tot slot is er zeer recent een belangrijke uitspraak door de Hoge Raad gedaan. Mede gezien de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van compensatie heeft de Hoge Raad in november 2019 beslist dat een werkgever op grond van goed werkgeverschap in beginsel verplicht is om het dienstverband na twee jaar ziekte niet slapend te houden maar te beëindigen. En daarbij aan de werknemer de ontslagvergoeding toe te kennen. Er zijn nog wel uitzonderingen mogelijk maar de verwachting is wel dat een werknemer met succes een einde dienstverband mét vergoeding zal kunnen vorderen.
Daarbij kan het voor de werkgever nog vervelend zijn dat hij pas recht op compensatie heeft, nadat hij ee vergoeding daadwerkelijk heeft betaald. Het kan soms om best forse bedragen gaan en de werkgever dient die bedragen dan voor te financieren.
Recente uitspraak Hoge Raad
Gerelateerde thema's
- Publicatiedatum:
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
Samen, oplossingsgericht en zorgzaam
Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.
- Grondige kennis van de lokale regels over arbeidsrecht, sociale zekerheid, belastingen, employee benefits, veiligheid & gezondheid
- Wij houden u op de hoogte van wijzigingen in de lokale wetgeving, aangevuld met praktische oplossingen
- Eén aanspreekpunt voor al uw vragen
- Sinds 1972 expert in grensoverschrijdend verlonen
- Wij spreken uw taal!
Wilt u meer informatie?
Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.
Niet gevonden wat u zocht?
In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
- Copyright Interfisc 2024