Ga naar de inhoud

Twee jaar ziekte – einde slapend dienstverband in zicht

Zoals u wellicht weet, moet een werkgever in Nederland het loon van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer twee jaar lang doorbetalen. Daarnaast geldt er gedurende die twee jaar ook een opzegverbod. Enkele uitzonderingen daargelaten is het dus in feite niet mogelijk om gedurende deze periode van twee jaar ziekte het dienstverband te beëindigen.

Maar wat gebeurt er na afloop van de periode van twee jaar ziekte?

Na twee jaar ziekte komt de werknemer in feite bij de ziektekas terecht die gaat beoordelen of werkgever en werknemer genoeg hebben gedaan aan hun re-integratieverplichtingen. Is dat niet het geval, dan loopt de werkgever het risico op een loonsanctie. Dit betekent een risico om nog (maximaal) één jaar lang het loon te moeten doorbetalen, dus bovenop de periode van twee jaar ziekte.

Heeft de werkgever met behulp van de arbodienst het re-integratiedossier wél goed op orde, dan zal de werknemer na twee jaar recht hebben op een uitkering uit de ziektekas. Dit betekent echter nog niet dat daarmee het dienstverband ten einde is gekomen, dat loopt gewoon door. De werkgever heeft de mogelijkheid om een procedure op te starten om aan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) toestemming te vragen het dienstverband te mogen opzeggen. Het UWV zal die toestemming verlenen als niet waarschijnlijk is dat de werknemer binnen 26 weken weer zijn werkzaamheden – al dan niet in aangepaste vorm – kan verrichten. Met die toestemming kan de werkgever vervolgens het dienstverband formeel beëindigen.

Transitievergoeding bij einde dienstverband na twee jaar ziekte

Aan het formeel beëindigen van het dienstverband kleeft echter wel een probleem. Een werkgever is in dat geval namelijk een ontslagvergoeding verschuldigd, de zogeheten transitievergoeding. En een werknemer kan in dat geval ook aanspraak maken op uitbetaling van zijn tegoed aan vakantiedagen. Vanwege het moeten betalen van de ontslagvergoeding zijn er nogal wat werkgevers die ervoor kiezen om na twee jaar ziekte niets te doen. In dat geval wordt het dienstverband “slapend”: er is immers geen plicht meer om het loon door te betalen, er zijn geen re-integratieplichten meer en de werknemer ontvangt een uitkering uit de ziektekas. Aan een slapend dienstverband kleven wel risico’s: er is nog steeds sprake van een dienstverband en de werknemer, die op enig moment weer in staat is om te werken, zou dan na jaren weer bij de werkgever kunnen aankloppen en aanspraak kunnen maken op werk. Maar goed, stel dat die kans klein is of de werknemer zit al dicht tegen zijn pensioen aan, dan kiest een werkgever er nogal eens voor het dienstverband slapend te houden. De afgelopen jaren zijn er diverse rechtszaken geweest, aangespannen door werknemers omdat zij het oneerlijk vinden dat de werkgever het dienstverband slapend houdt. In bijna alle gevallen oordeelde de rechter dat een werkgever het dienstverband slapend mocht houden en dat er voor de werkgever geen plicht was om het dienstverband formeel te beëindigen.

Compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers

De laatste tijd zijn er echter nogal wat ontwikkelingen op dit punt gaande. De wetgever vindt het enerzijds niet langer gewenst dat dienstverbanden op verkeerde gronden slapend gehouden worden. Ook vindt de wetgever het niet fair dat een werkgever nog een (forse) ontslagvergoeding moet betalen terwijl die al twee jaar lang het loon tijdens ziekte moest doorbetalen en ook nog eens diverse re-integratieverplichtingen had. Daarom is besloten om de werkgevers te gaan compenseren voor de ontslagvergoeding die zij na twee jaar ziekte moeten betalen. Die compensatieregeling gaat in op 1 april 2020. Vanaf dat moment kunnen werkgevers het UWV verzoeken om terugbetaling van (een deel van) de betaalde ontslagvergoeding. De regeling heeft terugwerkende kracht: werkgevers die vanaf medio 2015 een ontslagvergoeding hebben betaald vanwege einde dienstverband na 2 jaar ziekte kunnen óók een compensatieverzoek indienen. Dat compensatieverzoek kan overigens ook gedaan worden als de werkgever niet via een UWV-procedure maar via een beëindigingsovereenkomst met de werknemer tot een formeel einde na twee jaar ziekte is gekomen. Let er wel goed op dat de reden voor het einde dienstverband in de beëindigingsovereenkomst gelegen is in twee jaar ziekte. Benoemt die overeenkomst een andere reden, dan bestaat géén recht op compensatie! Daarnaast is het zaak voor de werkgever om allerlei dossierstukken m.b.t. de zieke werknemer goed te bewaren, die stukken zullen getoond moeten worden om een succesvol verzoek tot compensatie te doen. Verder is van groot belang dat de werkgever het verzoek tot compensatie tijdig doet, d.w.z. binnen zes maanden na betaling van de vergoeding. Is de werkgever te laat, dan vindt geen compensatie plaats!

Recente uitspraak Hoge Raad

Tot slot is er zeer recent een belangrijke uitspraak door de Hoge Raad gedaan. Mede gezien de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van compensatie heeft de Hoge Raad in november 2019 beslist dat een werkgever op grond van goed werkgeverschap in beginsel verplicht is om het dienstverband na twee jaar ziekte niet slapend te houden maar te beëindigen. En daarbij aan de werknemer de ontslagvergoeding toe te kennen. Er zijn nog wel uitzonderingen mogelijk maar de verwachting is wel dat een werknemer met succes een einde dienstverband mét vergoeding zal kunnen vorderen.

Daarbij kan het voor de werkgever nog vervelend zijn dat hij pas recht op compensatie heeft, nadat hij ee vergoeding daadwerkelijk heeft betaald. Het kan soms om best forse bedragen gaan en de werkgever dient die bedragen dan voor te financieren.

Recente uitspraak Hoge Raad

Twijfelt u of u gebruik kunt maken van de compensatieregeling? Of heeft u hulp nodig bij het begeleiden van zieke werknemers of het nemen van beslissingen aangaande langdurig zieke werknemers? In beide gevallen zijn wij u graag van dienst. Naast een juridisch advies op maat is het ook mogelijk om voor uw HR- of personeelsafdeling een workshop op locatie te geven, waarin wij de regels in Nederland op het gebied van ontslag en/of arbeidsongeschiktheid voor u op een rij zetten. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.