Ga naar de inhoud

Salary split, wat is dat eigenlijk?

Bij salary split is sprake van werken én belastingafdracht in meerdere landen. Soms onbedoeld!

Veel mensen hebben het over een salary split wanneer ze het hebben over loonkostenoptimalisatie. Dé manier om belastingvoordeel te behalen wanneer je “iets” in het buitenland hebt of doet.

Het klopt dat het soms interessant is en inderdaad tot een netto voordeel leidt om een salary split “op te zetten”. Dat is echter niet altijd het geval. Bovendien komt er in de praktijk ook wel wat geregel en behoorlijk wat administratie bij kijken, in meerdere landen. Belangrijk dus om de kosten af te wegen tegen het te behalen voordeel. Uiteraard helpen wij u graag om een dergelijk scenario op te zetten, maar in dit artikel willen wij inzoomen op de in onze praktijk veel voorkomende situatie dat er, vaak onbedoeld, een salary split “ontstaat”. Eenvoudigweg doordat een werknemer voor zijn werkgever in meerdere landen aan de slag gaat, waardoor er ook in andere landen dan alleen het woon- en/of werkland belastingplicht ontstaat.

Vaak gebeurt zoiets in de loop der tijd en realiseren werkgevers en werknemers zich niet dat zo’n wijziging gevolgen heeft voor de payroll en bijbehorende afdracht van belastingen en premies. Pas bij controles van de administratie of bij ontslag of langdurige ziekte van een werknemer komt vaak aan het licht dat er iets niet in orde is. Met alle gevolgen van dien en complexe regularisaties om de payroll weer recht te trekken.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Wanneer kan er een salary split ontstaan?

De hoofdregels voor de loon- & inkomstenbelasting bepalen dat een werknemer belasting betaalt over zijn werkzaamheden in het land waar hij werkt (werklandbeginsel). Wanneer er in meerdere landen gewerkt wordt, kan er dus ook belastingplicht in meerdere landen ontstaan (uitzonderingen zoals de 183-dagen regeling daargelaten, zie de hoofdregels omtrent de afdracht van belastingen).
Dit is meteen ook de kern van de salary split: een situatie waarbij er over het loon van een werknemer in meerdere landen belasting wordt afgedragen.

Een salary split gaat over belastingen, niet over sociale zekerheid!

Een salary split zegt dan ook niets over de sociale zekerheid en het land waarin een werknemer sociaal verzekerd is; doorgaans kan deze nl. maar in één land verzekerd zijn (zie de hoofdregels omtrent sociale zekerheid).

Wat als er in meerdere landen belastingplicht ontstaat?

Als de genoemde hoofdregels uitwijzen dat het loon van de betrokken werknemer in meerdere landen onderhevig is aan loonbelasting of bedrijfsvoorheffing, dan moet er ook in deze landen belasting afgedragen worden.

Wat moet de werkgever dan doen?

De werkgever zal zich in deze landen bij de belastingdienst moeten registreren en er zal een loonadministratie gedraaid moeten worden. Het is daarbij belangrijk om duidelijk te maken “wie wat moet doen”, met andere woorden hoe de inkomsten verdeeld worden over de verschillende werklanden, maar vooral ook welke afdrachten er in welk land op de loonfiche worden verwerkt.

Daarbij zullen er slechts in één land, nl. het land waarin de werknemer sociaal verzekerd is, sociale verzekeringsbijdragen afgedragen moeten worden. Sommige sociale verzekeringspremies (of gedeelten daarvan) zijn fiscaal aftrekbaar, en kunnen ook op de buitenlandse loonfiches in aftrek worden gebracht, ter vermindering van de af te dragen belastingen.

Kortom: afstemming tussen de loonadministrateurs in de verschillende landen is van wezenlijk belang, om te voorkomen dat de afdrachten niet correct zijn of dat de werknemer teveel of te weinig netto loon ontvangt. Correcties achteraf zijn tijdrovend en frustrerend dus kunnen beter voorkomen worden. Hoe? Door op voorhand de situatie te analyseren en een duidelijke werkinstructie voor alle betrokken medewerkers op papier te zetten.

En verandert er tussentijds iets? Gaat de werknemer bijvoorbeeld ook nog in een ander land werken, of gaat hij thuis werken, verhuist hij naar een ander land? Dan moet de situatie opnieuw getoetst en geïmplementeerd worden. In ieder geval dient een salary split de realiteit te dekken: wie op papier stelt 60% van zijn tijd in bijvoorbeeld België te werken, maar dat in de praktijk maar 40% ofwel twee werkdagen doet kan bij controles door de autoriteiten in de verschillende werklanden in grote problemen komen.

Wat moet de werknemer doen?

Ook al moet het loon van de werknemer in geval van een salary split in verschillende landen belast worden voor de loonbelasting, is de werknemer uiteindelijk over zijn wereldinkomen maar in één land belast. Het wereldinkomen is het totale inkomen dat de werknemer in de verschillende landen verdient. Het gaat verder dan alleen ontvangen loon; ook onroerend goed of andere vermogensitems kunnen hier een rol spelen. De bij de hoofdregels omtrent de afdracht van belastingen genoemde belastingverdragen geven werknemers een recht op een vermindering van de verschuldigde inkomstenbelasting i.v.m. in het buitenland afgedragen belasting. Dit heet aftrek voorkoming dubbele belasting.

Om problemen achteraf te voorkomen is het raadzaam om:

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.