Ga naar de inhoud

Werkkostenregeling in Nederland – HOE ZIT DAT?

In de Werkkostenregeling (WKR) is vastgelegd wat werkgevers in Nederland onbelast aan hun werknemers mogen geven. Lees onze samenvatting!

Het belangrijkste uitgangspunt van de Werkkostenregeling (WKR) in Nederland is dat alle elementen die u aan uw werknemers vergoedt (in geld) of verstrekt (in natura) in eerste instantie worden gezien als “loon”.

Dus zowel de normale belaste zaken als salaris, vakantiegeld, 13e maand, provisie en het voordeel in natura van de bedrijfsauto. Maar ook alle netto vergoedingen zoals onkostendeclaraties, het kerstpakket en de verstrekking van kantoorbenodigdheden als u een vaste werkplek voor uw personeel in Nederland heeft.

Gelukkig is niet alles wat u aan uw werknemers vergoedt of verstrekt belastbaar loon.
Binnen de WKR zijn er nl. drie soorten vergoedingen of verstrekkingen die geheel of gedeeltelijk onbelast kunnen worden gegeven:

Woont en werkt uw medewerker in het buitenland vanuit een homeoffice, dan is het vaak lastig om aan deze bereikbaarheid en mobiliteit invulling te geven. De regels en voorwaarden zijn immers in elk land anders. En de fiscale regels omtrent een thema zoals maaltijden kunnen ervoor zorgen dat een voorwaarde die bij u in België een must is (bijvoorbeeld de maaltijdcheques) in een ander land zoals Nederland niet zo gebruikelijk is.

Vergoedingen of verstrekkingen die helemaal niet als loon worden aangemerkt

  • kosten die niet met de uitvoering van de dienstbetrekking samenhangen, bijvoorbeeld een bos bloemen voor een zieke werknemer
  • intermediaire kosten (kosten die de werknemer maakt voor zijn werkgever, bijvoorbeeld een relatiegeschenk kopen voor een klant)

Vergoedingen of verstrekkingen die wel als loon worden aangemerkt, maar onbelast blijven

  • de zogeheten “nihil waarderingen” (bijvoorbeeld koffie of thee op de werkplek of de kosten van een personeelsfeestje binnen de eigen kantoorruimte)
  • gerichte vrijstellingen voor diverse kosten, zoals bijvoorbeeld zakelijke reiskosten, tijdelijke verblijfskosten en mondkapjes

Vergoedingen of verstrekkingen die u mag onderbrengen in een zogeheten “Vrije Ruimte”

De Vrije Ruimte is een van het jaarloon afhankelijk budget dat u mag besteden aan onbelaste vergoedingen of verstrekkingen).
Bij overschrijding van dit “Vrije Ruimte” budget bent u over het meerdere een “eindheffing” van 80% verschuldigd.

Meer weten over de Werkkostenregeling in Nederland?

Per soort vergoedingen of verstrekkingen is vastgelegd wat er onder valt en wat daarvoor mogelijk is.
Heeft u uw Nederlandse salarisadministratie aan Interfisc uitbesteed, dan heeft u toegang tot een uitgebreid informatiepakket over de Werkkostenregeling, beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits, aan de hand waarvan u aan alle administratieve en boekhoudkundige voorwaarden van de WKR kunt voldoen.
Ook bieden wij de mogelijkheid om een training te volgen over de Werkkostenregeling.
Bekijk ons programma: Personeelskosten & de werkkostenregeling

WIJ BIEDEN DEZE DIENST AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.