Meteen naar de inhoud

Wijziging minimumloon in Nederland

HET MINIMUMLOON IN NEDERLAND STIJGT MET 3,75% PER 1 JANUARI 2024

Per 1 januari 2024 stijgt het wettelijk minimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar met 3,75% naar € 13,27 per uur. Op deze datum wordt het wettelijk minimumuurloon ingevoerd en verdwijnen de vaste minimum maand,- week- en daglonen. De werkgever is vanaf dat moment volgens de wet verplicht om zijn werknemers in Nederland per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. De bedragen van het minimumloon worden doorgaans ieder half jaar (in januari en juli) aangepast aan de gemiddelde ontwikkeling van de lonen in Nederland.
>> Bekijk onze informatieve pagina over Nederland voor de meest actuele informatie

LET OP: is er op de arbeidsverhouding tussen de werkgever en de werknemer in Nederland een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) van toepassing, dan kan het minimumloon waar de werknemer recht op heeft hoger zijn dan het wettelijk minimumloon! Ook kan een CAO consequenties hebben voor het aantal arbeidsuren per week en de overige arbeidsvoorwaarden.

wat moet u als werkgever doen?

Zorg dat u als werkgever goed bent voorbereid op de veranderingen die vanaf januari 2024 gelden. Zeker wanneer uw werknemers momenteel het minimum maandloon verdienen kan de switch naar een minimum uurloon behoorlijk wat consequenties hebben. Zo leidt deze voor werknemers die meer dan 36 uur per week werken tot een loonsverhoging die een stuk hoger dan 3,75% kan uitvallen, omdat de hoogte van het wettelijk minimumuurloon wordt afgeleid van het huidige minimummaandloon bij een voltijds dienstverband van 36 uur.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft ter ondersteuning een kennisdocument opgesteld.
>> Klik hier om het Kennisdocument te openen

Heeft u na het lezen van dit document nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met Interfisc, wij helpen u graag verder op weg.
>>contactformulier

een internationale vergelijking van het minimum loon in onze buurlanden

In Nederland en de meeste buurlanden is het minimumloon wettelijk vastgelegd. Er zijn echter ook verschillen en uitzonderingen.
Wij hebben voor u een vergelijking gemaakt van de wettelijk minimum lonen in Europa.
>> Lees meer in ons artikel  “Wist u dat niet ieder EU-land een wettelijk minimum loon kent?” 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.