Wist u dat niet ieder EU-land een wettelijk minimumloon kent?
In Nederland heeft iedere werknemer vanaf 15 jaar oud tenminste recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon. Ook de pensioengerechtigde werknemer heeft daar recht op. De bedragen van het minimumloon worden doorgaans ieder half jaar (in januari en juli) aangepast aan de gemiddelde ontwikkeling van de lonen in Nederland.
Vanaf januari 2024 geldt er een minimum uurloon van € 13,27 voor een werknemer van 21 jaar of ouder; tot die datum zijn er wettelijk maand-, week- en daglonen vastgesteld.
Maar let op: is er op de arbeidsverhouding tussen werkgever en de werknemer in Nederland een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) van toepassing, dan kan het minimumloon waar de werknemer recht op heeft hoger zijn dan het wettelijk minimumloon! Ook kan een CAO consequenties hebben voor het aantal arbeidsuren per week en de overige arbeidsvoorwaarden.
In de meeste buurlanden, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is het minimumloon eveneens wettelijk vastgelegd. In enkele landen, waaronder Italië, wordt het minimumloon niet wettelijk voorgeschreven maar wordt het uitsluitend bepaald door de werkgevers- en werknemersorganisaties.
Een ander verschil is de hoogte van het minimumloon binnen de EU. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is het hoogste minimumloon (in 2020 2.142 euro in Luxemburg) bijna zeven keer zo hoog als het laagste minimumloon (312 euro in Bulgarije). De grote verschillen zijn deels verklaarbaar door de verschillende kosten van levensonderhoud in de betreffende landen. Als je daarmee rekening houdt, dan is volgens Eurostat het hoogste minimumloon “nog maar” 2,5 keer hoger dan het laagste.
Hieronder zetten wij voor u op een rij waar u meer officiële informatie kunt vinden over het minimumloon in:
- Nederland
- België
- Duitsland
- Frankrijk
- Verenigd Koninkrijk
- Italië: geen informatie beschikbaar, want per sector verschillend
Wat u moet onthouden over het minimumloon?
Dat het in de meeste landen mogelijk is dat, bovenop het wettelijk minimumloon, sprake is van collectieve afspraken over het loon en de overige arbeidsvoorwaarden waar medewerkers in een specifieke branche recht op hebben. Zo zijn veel Belgische bedrijven verplicht om hun werknemers een 13de maand uit te betalen en hebben veel Duitse werknemers recht op Weihnachtsgeld.
Wint u hierover advies in, zodat u niet achteraf geconfronteerd wordt met nabetalingen en boetes.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
Samen, oplossingsgericht en zorgzaam
Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.
- Grondige kennis van de lokale regels over arbeidsrecht, sociale zekerheid, belastingen, employee benefits, veiligheid & gezondheid
- Wij houden u op de hoogte van wijzigingen in de lokale wetgeving, aangevuld met praktische oplossingen
- Eén aanspreekpunt voor al uw vragen
- Sinds 1972 expert in grensoverschrijdend verlonen
- Wij spreken uw taal!
Wilt u meer informatie?
Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.
Niet gevonden wat u zocht?
In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
- Copyright Interfisc 2024