Ga naar de inhoud

Feestdagen & recuperatie wanneer deze in het weekend vallen, een internationale vergelijking

Veel officiële feestdagen vallen in de maanden april, mei en juni. Zo ook Hemelvaart en Pinksteren. O.a. in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vallen deze feestdagen onder de officiële feestdagen. Dit is echter niet het geval in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, waar op deze dagen gewoon gewerkt wordt. Hetzelfde geldt voor de tweede Kerstdag: in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië is dit een officiële feestdag, maar in Frankrijk en België niet. En wat gebeurt er eigenlijk als zo’n feestdag in het weekend valt? In dit artikel leest u meer over een aantal opvallende verschillen die er bestaan tussen de genoemde landen op het vlak van officiële feestdagen.

Nationale feestdagen en Bank Holidays

Dit is uiteraard niet het enige verschil tussen de buurlanden, als het gaat om feestdagen. Elk land heeft, naast enkele religieuze feestdagen, één of meerdere nationale feestdagen, zoals Koningsdag in Nederland (27 april), de Dag van de Duitse Eenheid in Duitsland (3 oktober), de Nationale Feestdag “14 juillet” in Frankrijk (14 juli) en de Dag van de Republiek in Italië (2 juni). In het Verenigd Koninkrijk kennen we nog het fenomeen “Bank Holidays”. Dit zijn officiële feestdagen waarop banken en vele andere bedrijven de hele dag gesloten zijn. De Bank Holidays vallen op de eerste & laatste maandag van de maand mei en de laatste maandag van de maand augustus.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben het kleinste aantal officiële feestdagen van Europa!

Al met al hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk slechts 8 officiële feestdagen. Duitsland kent er 9, België 10 en Frankrijk en Italië spannen de kroon met 11 officiële feestdagen. De verschillen zijn des te groter, nu de werknemers in sommige landen wél en in andere landen géén recht op compensatie hebben, wanneer een variabele feestdag in het weekend valt. 

In welke landen hebben de werknemers recht op compensatie?

Dit recht bestaat o.a. in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
In België wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (recuperatie). De werknemer mag zelf kiezen wanneer hij deze vervangende dag opneemt of de werkgever kan ervoor kiezen deze collectief voor zijn werknemers vast te leggen op een bepaalde dag.

In Italië ontvangen werknemers géén vervangende vrije dag, maar wel een compensatie in salaris.

In het Verenigd Koninkrijk wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (substitute day). Deze is niet vrij door de werknemer op te nemen maar wordt naar de eerstvolgende werkdag(en) verplaatst. Dit geldt niet voor Paaszondag, want die valt altijd op zondag, maar dit jaar wel voor Nieuwjaarsdag, wat voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk een extra vrije dag opleverde op maandag 2 januari 2023.

In welke landen hebben de werknemers géén recht op compensatie?

Dit is o.a. het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo bekeken komen de werknemers in Nederland er het meest bekaaid vanaf, met slechts 8 officiële feestdagen en géén compensatie wanneer ze in het weekend vallen.

Alle feestdagen op een rij

Alle officiële feestdagen van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk én inmiddels ook Italië vindt u terug op onze website. Ook kunt u er lezen of werknemers in die landen wel of niet recht hebben op compensatie. Kies op het landenoverzicht het land van uw keuze en ga naar het tabblad “Nationale feestdagen”.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.