Meteen naar de inhoud

Vanaf deze zomer kunnen ouders betaald ouderschapsverlof aanvragen in Nederland!

een warm welkom voor betaald ouderschapsverlof deze zomer!

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders namelijk 9 weken betaald ouderschapsverlof aanvragen in Nederland. Ouders konden al tot de 8e verjaardag van hun kind 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen, maar sinds 2 augustus 2022 kunnen zij over 9 van deze 26 weken een uitkering ontvangen van de overheid.

voorwaarden

De uitkering per dag bedraagt 70% van het dagloon van de werknemer, met een maximum van 70% van in 2022 € 232,90 (maximum dagloon in 2022). Eén van de voorwaarden is dat deze 9 weken, al dan niet flexibel, vóór de 1e verjaardag van het kind worden opgenomen.

Ouders met een kind dat vóór 2 augustus 2022 geboren is kunnen overigens óók betaald ouderschapsverlof ontvangen, zolang de 9 weken verlof maar opgenomen worden vóór de 1e verjaardag van het kind.

ouderschapsverlof in europa

Hiermee voldoet ook Nederland aan de EU-richtlijn op dit vlak (in veel andere landen, waaronder België en Frankrijk, was er al meer geregeld voor ouders met jonge kinderen). Lees hier ons eerdere artikel “Ouderschapsverlof in Nederland en de buurlanden, hoe zit dat?”

werken en een gezin in nederland - verlofsoorten in beeld gebracht

Met deze uitbreiding van de Wet Arbeid en Zorg zijn er in totaal maar liefst 6 verschillende verlofsoorten waar werknemers met kinderen gebruik van kunnen maken (nog los van betaald en onbetaald zorgverlof, dat o.a. voor de zorg van een ziek kind kan worden opgenomen). Wij hebben ze voor u in beeld gebracht:

betaald ouderschapsverlof

betaald ouderschapsverlof - hoe werkt dat?

Doorgaans vraagt de werkgever de uitkering aan bij de bevoegde overheidsinstantie (het UWV) en betaalt deze het loon door aan de werknemer, net als bij het zwangerschapsverlof. Uiteraard ondersteunen wij u graag bij het organiseren en registreren van verlof voor uw werknemers. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en hoe het werkt, houdt u dan onze nieuwsbrieven in de gaten. Of stuur een bericht naar info@interfisc.eu, zodat wij u onze uitgebreide informatie kunnen toesturen zodra deze gereed is.

Lees ook de uitgebreide informatie van de Nederlandse overheid:

heeft u vragen over zwangerschap,- geboorte- of ouderschapsverlof?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.