Ga naar de inhoud

Pensioen in Nederland

Pensioen voor werknemers in Nederland

Werknemers in Nederland krijgen alleen een minimumuitkering als ze met pensioen gaan, omdat het staatspensioen (de Algemene Ouderdomswet oftewel AOW) in Nederland niet gerelateerd is aan het loon dat iemand verdient. Daarom heeft ongeveer 90% van de werknemers in Nederland een aanvullende pensioenregeling, geregeld door de werkgever of via een sociaal sectoraal pensioenfonds.

Werknemers werven in Nederland

Overweegt u om vast of tijdelijk personeel aan te nemen in Nederland? Zorg dan dat u  goed op de hoogte bent van de verplichtingen waaraan u moet voldoen.

We hebben de belangrijkste onderwerpen op een rij gezet, klik om meer te lezen op:

Werknemers werven in Nederland >

Hoe wordt het staatspensioen in Nederland gefinancierd?
Nederlandse werknemers betalen 100% van de wettelijke pensioenpremies zelf. Werkgevers dragen daar niets aan bij, in tegenstelling tot de meeste landen, waar werkgevers een verplichte werkgeversbijdrage betalen aan het wettelijk pensioen van hun werknemers. Bovendien ontvangen zij slechts een uitkering van ongeveer 50% van het wettelijk minimumloon, omdat het staatspensioen in Nederland niet gerelateerd is aan het loon dat een werknemer verdiende voordat hij met pensioen ging.

Daarom heeft ongeveer 90% van de werknemers in Nederland een aanvullende pensioenregeling, geregeld door de werkgever of via een sociaal sectoraal of “bedrijfstakpensioenfonds”. Wanneer u besluit om géén aanvullende pensioenregeling aan te bieden aan uw medewerkers, loopt u achter ten opzichte van concurrenten die dat wél doen. Het kan dan moeilijker zijn om de juiste talenten te “boeien en binden”.

Een aanvullende pensioenregeling kost de werkgever tussen 12% en 20% van het brutosalaris, afhankelijk van de kwaliteit van de regeling.

Controleer of er verplichte bedrijfstakpensioenfondsen zijn

In veel sectoren is een verplicht aanvullend pensioen geregeld in de bedrijfstak, door zogeheten bedrijfstakpensioenfondsen. Het is belangrijk om te onderzoeken of er in uw specifieke situatie een verplichte Nederlandse CAO of bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is. Om mogelijke boetes in de toekomst te voorkomen, raden wij u aan om een CAO/Bedrijfstakpensioenfonds Onderzoek te laten uitvoeren, op uw verzoek eventueel via Interfisc.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.