Meteen naar de inhoud

Fiscale tegemoetkoming voor werknemers in Duitsland: Energiepreispauschale

Wereldwijd baren de stijgende energieprijzen de bevolking zorgen. In veel landen worden maatregelen genomen om de bevolking tegemoet te komen. Zo komen de lagere inkomens in Nederland en Frankrijk in aanmerking voor een energietoeslag resp. chèque énergie, geldt in Italië een bonus bollette en kent ook België een verwarmingspremie.

ENERGIEPREISPAUSCHALE VIA DE DUITSE SALARISADMINISTRATIE

In Duitsland heeft de regering beslist om aan alle werknemers in loondienst een toeslag van € 300 toe te kennen, de zgn. Energiepreispauschale. Opvallend is dat deze toeslag, in tegenstelling tot de tegemoetkoming in andere landen, via de salarisadministratie door werkgevers in Duitsland wordt verwerkt. De Energiepreispauschale is een onderdeel van een ruimer Entlastungspaket, waarover u hier meer informatie vindt.

Voor wie?

Het belastingvoordeel geldt voor werknemers die een verblijfplaats in Duitsland hebben. Buitenlandse werknemers die slechts gedeeltelijk in Duitsland werken, maar er niet wonen, kunnen geen aanspraak maken op deze gunst. Als een werknemer meerdere werkgevers heeft, wordt de Energiepreispauschale alleen in het zgn. eerste dienstverband van de werknemer verwerkt. Dat is normaal gezien dat met het hoogste inkomen.

Als de werkgever voor de werknemer minder dan € 300 loonbelasting afdraagt, dan past de belastingdienst het verschil bij. Op de Pauschale van € 300 zal de werknemer echter wel loonbelasting (maar geen sociale zekerheidsbijdragen) moeten betalen.

Wanneer?

De grote meerderheid van de werknemers zal de Energiepreispauschale in september ontvangen. Sommige werkgevers betalen de loonbelasting niet maandelijks, maar per kwartaal. Voor hun werknemers wordt deze transactie in september en oktober afgewikkeld, bij de overgang van het tweede naar het derde kwartaal. Bij werknemers waarvan de werkgever in totaal minder dan € 1.080 loonbelasting per jaar afdraagt zal de verwerking pas aan het begin van 2023 gebeuren.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.