Ga naar de inhoud

Grensoverschrijdende tewerkstelling? Let op overgangstermijn EU-verordening!

Heeft u werknemers in dienst die in meerdere landen werken? En die al vóór 1 mei 2010 bij u in dienst waren? Check dan tijdig of zij vanaf 1 mei 2020 misschien in een ander land sociaal verzekerd zijn! Op 30 april 2020 loopt namelijk een belangrijke overgangstermijn af.

Hoe zit het sinds 1 mei 2010 met de EU-regels voor grensoverschrijdende tewerkstelling?

Op basis van de huidige Europese verordening, die bij grensoverschrijdende tewerkstelling bepaalt welk sociaal zekerheidssysteem van toepassing is (Verordening 883/04, van toepassing sinds 1 mei 2010), is een werknemer sociaal verzekerd in zijn woonland wanneer hij daar 25% of meer van zijn tijd werkzaam is. Werkt hij daar minder dan 25%, dan is hij in de meerderheid van de gevallen sociaal verzekerd in het land waar de werkgever is gevestigd.

En hoe zat dat dan vóór 1 mei 2010?

Onder de oude verordening (1408/71) werd de grens van 25% niet gesteld en was de werknemer in zijn woonland sociaal verzekerd zodra hij daar gemiddeld 1 dag per maand werkte. Een werknemer was toen dus veel sneller sociaal verzekerd in zijn woonland dan onder de huidige verordening.

Heeft u werknemers die al vóór 1 mei 2010 voor u werkten?

Voor sommige werknemers was evenwel een overgangsregeling voorzien, op basis waarvan zij op dit moment nog steeds sociaal verzekerd zijn in hun woonland op grond van de oude verordening. Welnu, deze overgangsregeling loopt binnenkort af, zodat deze werknemers vanaf dat moment in een ander land sociaal verzekerd kunnen zijn dan tot op heden het geval is. In dat geval bent u als werkgever verplicht om sociale zekerheidspremies te berekenen en afdragen in een ander land dan hun woonland. Dit heeft uiteraard een impact op uw loonadministratie.

Veel voorkomende situaties

Hieronder ziet u 2 veel voorkomende situaties, waarbij een onderscheid moet worden gemaakt naargelang de werknemer voor 1 dan wel voor 2 werkgevers werkt (de werknemer valt in beide gevallen onder de overgangsregeling):

Situatie 1: De werknemer werkt voor één werkgever

  • De werknemer werkt in zijn woonland
  • Hij werkt daar minder dan 25%
  • De werkgever is niet in het woonland van de werknemer gevestigd

In deze situatie eindigt de overgangsregeling op 30 april 2020 waardoor de werknemer vanaf 1 mei 2020 niet langer in zijn woonland sociaal verzekerd zal zijn.

Situatie 2: De werknemer werkt voor twee werkgevers

  • De werknemer werkt voor de éne werkgever in zijn woonland, minder dan 25%
  • De werknemer werkt voor de andere werkgever in een ander land

In deze situatie eindigt de overgangsregeling op 27 juni 2022 waardoor de werknemer vanaf 28 juni 2022 niet langer in zijn woonland sociaal verzekerd zal zijn.

Hoe voorkomt u problemen?

Wij raden u aan de sociale zekerheidsrechtelijke positie van uw werknemers te onderzoeken en ervoor te zorgen dat u op 1 mei 2020 nog steeds in het juiste land sociale verzekeringspremies afdraagt. Heeft u uw salarisadministratie aan Interfisc uitbesteed, informeert u ons dan tijdig over wijzigingen.

Heeft u hulp nodig bij het inventariseren van de consequenties voor uw medewerkers? Of bij het opzetten van een salarisadministratie in een ander land? In beide gevallen zijn wij u graag van dienst. Naast een advies op maat is het ook mogelijk om voor uw HR- of personeelsafdeling een workshop Grensoverschrijdend Werken op locatie te geven, waarin wij de regels op een rij zetten. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.