Ga naar de inhoud

Heeft u Britse werknemers in dienst die voor u in Nederland werken?

Dan gelden er vanwege de Brexit extra formaliteiten!

Hieronder in het kort de regels zoals die gelden in Nederland voor het tewerkstellen van Britse werknemers.

Woonde de werknemer al vóór 1 januari 2021 in Nederland en stond hij ingeschreven in het Basisregister Personen van een gemeente in Nederland?

Dan mag hij in Nederland blijven wonen en werken maar moet hij wel een verblijfsvergunning hebben. Heeft hij die nog niet, dan moet hij die vóór 1 oktober 2021 aanvragen bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Dit geldt ook voor gezinsleden van de werknemer.

Gaat de werknemer pas ná 1 januari 2021 in Nederland werken?

Dan moet de werkgever voor hem een tewerkstellingsvergunning aanvragen.
Daarbij zijn er twee opties:

  1. Duren de werkzaamheden korter dan 3 maanden, dan moet een tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd bij het UWV (het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen)
  2. Duren de werkzaamheden langer dan 3 maanden, dan moet een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) worden aangevraagd bij de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst)
 

Zijn er ook uitzonderingen?

Op de verplichting om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen zijn diverse uitzonderingen, die u kunt vinden op de volgende website:

Uitzonderingen gelden bijvoorbeeld voor:

  • Werknemers die in hun verblijfsvergunning of op een sticker in hun paspoort de volgende aantekening hebben: “arbeid is vrij toegestaan”. Deze toestemming geldt vaak voor een bepaalde periode.
  • Werknemers die in het buitenland wonen en soms in Nederland werken, zoals werknemers die komen voor zakelijke besprekingen of voor het installeren van software (behalve als sprake is van structurele arbeid die achtereenvolgens door verschillende buitenlandse werknemers wordt verricht).
  • Werkgevers in het internationale bedrijfsleven die tijdelijk buitenlandse werknemers in Nederland laten werken via de Regeling Internationaal Handelsverkeer, op voorwaarde
    dat het werk tijdelijk is en niet door Nederlandse werknemers gedaan kan worden (bijv. werknemers die in Nederland training krijgen in het werken met nieuwe machines of die trainingen in het buitenland geven aan (werknemers van) een klant).

Wat kunt u doen om problemen of boetes te voorkomen?

Win altijd op voorhand professioneel advies in over de vraag of in uw specifieke situatie wel of niet een vergunning of andere formaliteit geldt. De regelgeving is immers vrij nieuw en bovendien kan het zijn dat er weliswaar géén vergunning nodig is, maar wel een detacheringsmelding moet worden gedaan bij het Nederlandse loket dat daarvoor is ingericht: www.postedworkers.nl

Officiële informatie over de verblijfs- en tewerkstellingsvergunningen voor Britse werknemers in Nederland vindt u op de volgende websites, in het Nederlands en Engels:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.