Ga naar de inhoud

Insolvenzgeldumlage – werkgeversbijdrage voor faillissement van ondernemingen

In 2014 heeft de “Deutsche Rentenversicherung” na een jarenlange procedure eindelijk het standpunt van Interfisc overgenomen dat bedrijven zonder feitelijke vestiging in Duitsland vrijgesteld zijn van de afdracht van de zogenoemde “Insolvenzgeldumlage”.

De Duitse of onder voorwaarden in Duitsland werkzame personeelsleden behouden echter wel hun aanspraak op “Insolvenzgeld”. Kortom, een forse besparing op de loonkosten en administratieve lasten. Sterker nog, de reeds eerder afgedragen bedragen werden destijds aan al onze klanten teruggestort.

Achtergrond bij deze heffing is dat de “Bundesagentur für Arbeit” in het jaar 2009 door het stijgend aantal faillissementen een tekort had van € 1 miljard door uitbetaling van het zogenoemde “Insolvenzgeld”.
Met “Insolvenzgeld” worden de lonen drie maanden doorbetaald bij een faillissement. Om dit enorme gat te dekken, is besloten om de “Insolvenzgeldumlage” te heffen bij bedrijven, maar voor de meeste van onze klanten was deze bijdrage dus niet van toepassing omdat ze geen feitelijke vestiging hebben in Duitsland.
Sedert 2017 is de bijdrage 0,9% (in 2016 was deze 0,12%).

Door een besluit van juni 2017 van de Duitse Rentenversicherung ligt dit thema momenteel onder vuur en lijkt het dat zij terugkomen op de eerdere beslissing. Dit zou betekenen dat de Insolvenzgeldumlage alsnog van toepassing is op bedrijven zonder een feitelijke vestiging in Duitsland. We zijn volop bezig de nodige informatie te verzamelen en houden u op de hoogte.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.