Ga naar de inhoud

Wat is payrolling?

Voor- en nadelen, financiële risico’s en internationale aspecten van payroll & payrolling in Nederland

Wanneer een werkgever een werknemer inleent via een ‘payrolling’ constructie, treedt deze niet in dienst bij de werkgever zelf maar bij een zogenaamd “payroll bedrijf”. De werkgever zoekt zelf een geschikte werknemer en meldt deze aan bij het payroll bedrijf. Het payroll bedrijf verzorgt de bij het dienstverband horende administratie, alsmede de noodzakelijke verzekeringen. De werknemer gaat bij payrolling een arbeidscontract aan met het payroll bedrijf en NIET met de werkgever die hem inleent. Het payroll bedrijf bepaalt dan ook de arbeidsvoorwaarden en factureert de werkgever alle kosten inclusief een opslag.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Wat is payroll?

Payroll is feitelijk de Engelse vertaling van “salarisadministratie”. Het gaat hier om een regulier dienstverband tussen een werkgever en een werknemer die een arbeidscontract met elkaar aan gaan. Werkgevers kunnen besluiten om de uit dit dienstverband voortvloeiende salaris- & personeelsadministratie uit te besteden aan een administratiekantoor zoals bijvoorbeeld Interfisc, maar kan deze ook zelf uitvoeren.

Voor- en nadelen

De payrolling constructie is met name voor tijdelijke krachten flexibeler dan een gewoon dienstverband (alhoewel de Wet Arbeidsmarkt in Balans deze flexibiliteit doet afnemen). Het is voor beide partijen eenvoudiger om een einde maken aan het dienstverband. Dit kan een voor- of nadeel zijn. Medewerkers beschouwen de beslissing van werkgevers om via een payroll bedrijf ingehuurd te worden vaak als een blijk van wantrouwen. Terwijl het juist zo belangrijk is om met de medewerkers een band op te bouwen die gebaseerd is op waardering en vertrouwen. Als formele werkgever sta je zélf aan het roer en kun je ook zélf bepalen welke arbeidsvoorwaarden, primair én secundair, je de werknemer biedt.

Kunnen buitenlandse bedrijven met personeel in Nederland kiezen tussen payrolling en een eigen payroll?

In de praktijk wordt aan buitenlandse bedrijven, die de Nederlandse markt willen verkennen met een eigen werknemer, vaak aangeraden om deze werknemer via de payrolling constructie in te lenen, omdat een niet in Nederland gevestigde onderneming géén verzekeringen zou kunnen sluiten voor belangrijke werkgeversrisico’s zoals ongevallen & ziekte. Dit is echter een misverstand.

Payroll, via Interfisc mogelijk voor buitenlandse bedrijven

Interfisc biedt buitenlandse bedrijven de mogelijkheid om, mét of zónder vestiging in Nederland, zélf een dienstverband aan te gaan met hun medewerkers. Ook kunnen zij zich verzekeren tegen alle genoemde risico’s en treden zelf op als werkgever, terwijl Interfisc de administratieve werkzaamheden uit handen neemt. Naast de reguliere salarisadministratie en verzekeringen biedt Interfisc bovendien een oplossing voor de wettelijk verplichte verzuimbegeleiding, die ook buitenlandse werkgevers voor hun werknemers in Nederland moeten organiseren.

Andere administratiekantoren bieden voor bepaalde werkgeversverplichtingen zoals salarisadministratie een oplossing maar bieden vaak geen verzekeringen of verzuimbegeleiding aan, terwijl die nu juist de werkgever de zekerheid bieden dat hij in Nederland voldoet aan de wet- en regelgeving en daarmee zijn financiële risico’s beperkt.

Om welke financiële werkgeversrisico’s en verzekeringen gaat het dan?

Financiële risico’s tijdens het werk betreffen voornamelijk ziekteverzuim en ongevallen. Werkgevers met personeel in Nederland worden geacht een “goed werkgever” te zijn, óók wanneer zij niet in Nederland gevestigd zijn. Het begrip “goed werkgeverschap” is verankerd in de wet en behelst o.a. dat een werkgever het maximale moet doen om de (financiële) schade voor de werknemers te voorkomen of te beperken. Een onderdeel van deze wet is de verplichting van een werkgever om te zorgen voor een passende verzekering die schade van werknemers vergoedt na een ongeval.

Hieronder treft u informatie over enkele risico’s, waarvoor Interfisc oplossingen biedt, ook aan niet in Nederland gevestigde werkgevers.

 • 2 jaar lang loon doorbetalen aan zieke werknemers
  Werkgevers met personeel in Nederland riskeren bij ziekte van hun werknemers gedurende 2 jaar het loon door te moeten betalen. Dit wordt niet door de Nederlandse overheid gefinancierd.
  Nederlandse bedrijven kunnen zich eenvoudigweg verzekeren tegen dit risico, maar de meeste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen sluiten geen verzekeringen af voor niet in Nederland gevestigde c.q. buitenlandse werkgevers die personeel in Nederland in dienst hebben.
 • Kosten als gevolg van ongelukken
  Tevens draaien werkgevers in het kader van ‘goed werkgeverschap’ steeds vaker op voor de kosten als gevolg van ongelukken van werknemers, terwijl deze ongelukken op het eerste gezicht niet direct met het werk te maken hebben. Dit gebeurt zelfs wanneer de werkgever geen mogelijkheid heeft gehad om maatregelen te treffen ter voorkoming van het ongeval. Ook tegen dit risico kan de buitenlandse werkgever zich over het algemeen niet verzekeren.
 • Oudedagsvoorziening
  Verder kan de buitenlandse werkgever zijn werknemers in Nederland ook geen werkgever-werknemer pensioenregeling aanbieden. Dit is een fiscaal vriendelijke manier in Nederland om een oudedagsvoorziening op te bouwen waarvan ca. 90% van de werknemers in Nederland gebruik maakt. Een nadeel natuurlijk, wanneer je als buitenlands bedrijf je personeel een concurrerend aanbod wenst te doen.

Meer weten?

Twijfelt u welke constructie voor u het beste is? Of heeft u vragen over de hierboven genoemde verzekeringen? Neem dan contact met ons op, zodat we u kunnen helpen de juiste keuze te maken. Interfisc staat voor u klaar om uw eigen salarisadministratie mét bijbehorende arbeidsvoorwaarden en verzekeringen op te zetten. Geeft u toch de voorkeur aan payrolling, dan brengen wij u graag in contact met een geschikte partij die bij u past.

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.