Meteen naar de inhoud

Werken over de grens? Voorkom naheffingen!

Werken uw medewerkers afwisselend in Nederland en België? Dan kan dat consequenties hebben voor de salarisadministratie. Birgit Killens weet hier alles van. Zij is specialist in internationaal verlonen en werkt zelf als Belgische voor het Nederlands/Belgische bedrijf Interfisc. “Ik betaal niet graag dubbele premies of belastingen en zorg ervoor dat onze klanten ook niet teveel betalen.”

Het is niet vanzelfsprekend dat het recht van het land van de werkgever van toepassing is bij een dienstverband met een werknemer die over de grens werkt. Waar loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen is een complexe zaak.

Ga na of je werknemer verzekerd is in Nederland of België

Interfisc verzorgt de complete loonadministratie voor bedrijven die grensoverschrijdend werken. Birgit: “Ons bedrijf hanteert een aantal pijlers om de loonheffing en afdrachten voor internationale werknemers vast te stellen. Ik geef ondernemers graag twee tips: bepaal in welk land de werknemer verzekerd is en kijk wat de beste oplossing is ten aanzien van de belastingafdracht.”

“Je kunt maar in één land verzekerd zijn voor een uitkering bij ziekte, werkloosheid en pensioen. Kort gezegd komt het erop neer dat je verzekerd blijft in je woonland als je daar minimaal 25% werkt.”

Voorkom een naheffing

Het ontbreekt bedrijven vaak aan de kennis over internationaal verlonen, meent Birgit. Daardoor kunnen werkgevers en werknemers voor verrassingen komen te staan. “Weet je bijvoorbeeld of je werknemer ook nog een dienstverband bij een ander bedrijf heeft? Stel dat jouw medewerker in België woont en drie dagen per week voor jouw Nederlandse bedrijf in Nederland werkt. Je neemt dan aan dat hij onder Nederlands recht valt. Maar de werknemer werkt ook nog één dag per week voor een ander bedrijf in België. Dan is hij in België verzekerd omdat hij substantieel (≥ 25%) in zijn woonland werkt. De werkgever dient premies voor sociale verzekeringen af te dragen in België. Het is vervelend als hij hiervoor een naheffing krijgt, terwijl er ook al premie in Nederland is betaald.”

Birgit heeft nog een ander voorbeeld. “Een Belgische medewerker van een Nederlandse onderneming werkt 60% in België en 40% in Nederland. Hij werkt substantieel (≥ 25%) in België en betaalt dus premies in België. Maar voor de loonbelasting gelden andere regels. De werknemer is niet volledig belastingplichtig in België. Hij krijgt een salary split: over 40% betaalt hij belasting in Nederland en over 60% in België. De split levert in deze situatie een netto voordeel op.”

Bekijk het totaalplaatje

Naast sociale premies en loonheffing zijn ook zaken als doorbetaling bij ziekte en aanvullend pensioen in Nederland en België anders geregeld. Birgit: “Het is voor werkgever en werknemer belangrijk om het totaalplaatje te bepalen. Als je de juiste regels toepast, valt er mogelijk fiscaal voordeel te behalen en voorkom je in ieder geval vervelende naheffingen.”

De loonstrook in de praktijk

Op 28 september 2017 kunt u in ’s-Hertogenbosch deelnemen aan de cursus De loonstrook in Nederland, België en Duitsland. Hierin maken we een praktische vergelijking tussen de regels in deze landen, ten aanzien van het totale plaatje: sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht, aanvullende arbeidsvoorwaarden en verzekeringen.

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde thema's

Birgit Killens

Ga na of je werknemer verzekerd is in Nederland of België

WIJ BIEDEN ONZE DIENSTEN AAN IN: ​

België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek. Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.